پکیج تصفیه فاضلاب

با توجه به تعاریف موجود فاضلاب به باقی مانده آب استفاده شده شهری یا صنعتی گفته می‌شود. سیستم های فاضلاب برای جمع آوری آب های سطحی و یا فاضلاب های صنعتی در مجتمع های بزرگ صنعتی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چون نفوذ سیالات به عمق خاک می تواند ضربه جبران ناپذیری را به سفره های آب زیر زمینی و محیط زیست وارد نماید.

جهت تصفیه فاضلاب روش های مختلفی در دسترس است. مکانیسم های تصفیه فاضلاب عبارتند از:

  1. روش های فیزیکی
  2. روش های شیمیایی
  3. روش های بیولوژیکی

برای تصفیه فاضلاب اغلب از ترکیب مکانیسم های فوق استفاده می شود.

جهت تصفیه فاضلاب پس از بررسی و آنالیز بار آلودگی ورودی و همچنین مقدار استاندارد مورد نظر جهت خروجی به محیط روش خاصی برای اجرای سیستم فاضلاب در نظر گرفته خواهد شد.

پارامترهای فاضلاب در صنایع با توجه به نوع و فرآیند تولیدی آن صنعت متفاوتند. مثلاً فاضلاب کارخانجات روغنکشی دارای چربی بالا است که می بایست در طراحی سیستم تصفیه فاضلاب آن مد نظر گرفته شود.

طراحی و ساخت انواع پکیج های تصفیه فاضلاب

 

برخی روش های مورد استفاده جهت تصفیه فاضلاب در ادامه آورده شده است .

 

لجن فعال

در این فرآیند مواد آلی موجود در فاضلاب توسط باکتری ها تغذیه شده و از بین می رود. بنابراین می بایست شرایط رشد و تکثیر باکتریها فراهم شود که برای این منظور از هوادهی به داخل فاضلاب به منظور تأمین اکسیژن مورد نیاز باکتری ها استفاده می شود.

به طور کلی اجزاء تشکیل دهنده شامل تانک هوادهی و تانک ته نشینی می باشد که فرآیند تصفیه در سه مرحله انتقال، تبدیل و فلوکولاسیون انجام می گیرد.

 

لاگون هوادهی

در این سیستم، هوادهی به صورت مصنوعی در داخل حوضچه های به عمق 2 تا 5 متر صورت گرفته که باعث می شود تا شرایط رشد و تکثیر میکرو ارگانیسم ها فراهم آمده و باعث حذف مواد زاید فاضلاب گردد. ساختمان اصلی حوضچه های تعبیه شده برای این روش به صورت خاکی می باشد که با توجه به تلاطمی که بر اثر هوادهی به وجود می آید بهتر است سطح داخلی این حوضچه ها توسط بتن یا مواد مناسب دیگر پوشش داده شود.

 

برکه تثبیت

در فرآیند تصفیه فاضلاب خانگی و نیز صنایع بزرگ در صورتیکه زمین وسیع و ارزان قیمت وجود داشته باشد از برکه های تثبیت که گودال هایی خاکی هستند استفاده می شود. در این برکه ها فرآیند تصفیه به صورت طبیعی صورت گرفته و بنابراین زمان ماند فاضلاب در این گودال ها طولانی و بسته با شرایط از چند روز تا چند ماه می باشد. راندمان این روش بسته به شرایط آب و هوایی دارد به طوریکه در مناطقی که آب و هوای گرم و مرطوب دارند این راندمان بیشتر و در مناطق سردسیر دارای راندمان کمتری می باشد که البته می توان با اتخاذ تمهیدانی میزان این راندمان را افزایش داد.

از مزایای این روش می توان به کم بودن هزینه ساخت آن اشاره نمود به طوریکه تجهیزات مکانیکال و الکتریکال کم تری نسبت به روش های دیگر مورد نیاز است و به تبع آن نیز هزینه های تعمیرات و نگهداری و نیز نیروی انسانی مورد نیاز برای بهره برداری کاهش چشمگیری در مقایسه با روش های دیگر دارد.

 

صافی چکنده

مکانیزم عمل در این روش، توزیع فاضلاب توسط بازوهای چرخان بر روی بستری از سنگ یا PVC می باشد. بنابراین اغلب این صافی ها به صورت گرد بوده که دارای عمقی در حدود 5 تا 10 متر می باشد.

در این روش مواد آلی فاضلاب توسط میکروارگانیسم هایی که به یک آکنه چسبیده اند جذب شده و به تدریج که جریان فاضلاب از لابلای بستر سنگی یا پلاستیکی عبور می کند باعث ایجاد یک لایه مواد آلی شده که توسط میکروارگانیسم های هوازی تجزیه می شود.

 

دیسک های بیولوژیکی چرخان RBC

در این روش بوسیله گردش دیسک هایی که بین فاضلاب و هوا در حال چرخش هستند، هوای لازم برای تصفیه فاضلاب تأمین می شود. در صوت نیاز بخش های دیگری مانند کلر زنی نیز به این سیستم اضافه می شود تا آب حاصل از تصفیه در کاربرد کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد. لجن حاصل از این فرآیند را می توان پس از آبگیری به صورت کود مورد استفاده قرارداد.

مکانیزم عمل در این روش بدین صورت است که میکروارگانیسم های موجود در فاضلاب با ایجاد فیلم نازکی بر روی پایه جامد در دیسک های چرخان

در روش RBC هوادهی مورد نیاز برای انجام واکنش های زیستی لازم برای تصفیه فاضلاب از طریق گردش دیسک هایی که بین هوا و فاضلاب در حال چرخش هستند تامین‌‌ می‌شود. همزمان با چرخش این دیسک ها و تامین هوای مورد نیاز برای رشد میکرو ارگانیزم ها، واکنش های شیمیایی لازم برای حذف مواد مضر موجود در فاضلاب انجام شده و فاضلاب تصفیه‌‌ می‌شود. بخش های دیگری نیز همراه با دیسک های چرخان در یک سیستم RBC وجود دارند که باعث تصفیه کامل فاضلاب و تبدیل آن به آب مناسب برای آبیاری فضای سبز‌‌ می‌شوند. برای استفاده مجدد فاضلاب در آبیاری فضای سبز، فاضلاب خروجی از سیستم از طریق کلر زنی ضد عفونی‌‌ می‌گردد. لجن حاصل از فرایند تصفیه نیز پس از یک مرحله هضم بی هوازی، تغلیظ و آبگیری شده که‌‌ می‌توان از آن به عنوان کود استفاده نمود. در این روش میکرو ارگانیسم های موجود در فاضلاب با تشکیل لایه ای ژلاتینی شکل بر روی یک پایه جامد نظیر پرکننده های سنگی یا پلاستیکی موجود در صافی چکنده و یا دیسک های گردان در پکیج‌های RBC مواد مغذی درون فاضلاب را مصرف‌‌ می‌نمایند.در این روش اکسیژن هوا با مکانیسم نفوذ به لایه ژلاتینی نفوذ نموده و باکتریها با مصرف مواد مغذی و نمکها، رشد نموده ودر نتیجه ضخامت لایه ژلاتینی مرتبا افزایش‌‌ می‌یابد تا جایی که اکسیژن کافی به لایه های میانی‌‌ نمی‌رسد. لایه های میانی با کمبود اکسیژن مواجه شده و بی هوازی‌‌ می‌گردد. نتیجه شرایط بی هوازی، سست شدن لایه و جدایی آن از سطح به واسطه تنش برشی ناشی از جریان سیال‌‌ می‌باشد. لجن جدا شده به همراه فاضلاب خروجی از این بخش به واحد ته نشینی هدایت شده و از فاضلاب جدا‌‌ می‌گردد.